Deze website heeft info over de pootaardappel, consumptieaardappel en zetmeelaardappel.

 

Akkerwijzer.nl - Website voor akkerbouwers

Hét platform voor de akkerbouwer bevat het laatste nieuws over aardappelen, graan, suikerbieten, uien, vollegrondsgroente, marktprijzen, weer en nog veel meer.
 • Saldo verhogen dankzij Tagetes in bouwplan
  Je opbrengst verhogen door Pratylenchus penetrans uit te schakelen. Zetmeelaardappeltelers die Tagetes (afrikaantjes) telen, zagen dat dit kan. Uit proeven op proefboerderij ’t Kompas met Tagetes patula blijkt dat het saldo in een rotatie flink kan verhogen. En: PPO onderzoekt de kansen voor de bestrijding van aardappelopslag in de Tagetes-teelt.
 • Calon: 'Brexit geeft nu al problemen'
  De Brexit kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse landbouw, hoorde de Tweede Kamer donderdag. „Als we geen goed handelsakkoord krijgen wordt de sector midscheeps geraakt.”
 • Kamer roept op tot verandering voedselsysteem
  In het eerste debat over voedsel in drie jaar benadrukte de Tweede Kamer dat het huidige voedselsysteem moet veranderen. Veel partijen pleitten voor kortere ketens en betere verdienmodellen voor de boer. „We hebben vandaag een unieke kans om een transitie in te zetten.”
 • Vrije val aardappeltermijnmarkt mede door voorraden in België
  De aardappeltermijnmarkt kwam afgelopen week in een vrije val. Met name het junicontract corrigeerde sterk, met een verlies van 20% in vier handelsdagen, na het bekend worden van Belgische voorraden.
 • Onderwijsinspectie: Toekomst groen onderwijs in gevaar
  Steeds minder leerlingen en studenten kiezen voor groen onderwijs, en verschillende opleidingen zijn financieel niet gezond. Dat blijkt uit een rapport van de onderwijsinspectie, dat ministers Van Engelshoven en Slob aan de Tweede Kamer hebben aangeboden.
 • Fotoreportage: Premieres onder zomers zonnetje gepoot
  Eindelijk was ze er dan: de zon. Op de akkerbouwpercelen is het dezer dagen alle hens aan dek. De opgelopen achterstand voor wat de voorjaarswerkzaamheden betreft, krimpt zienderogen. In Malden (GD) op de percelen van de boerderij Föllings, pootte landbouwbedrijf L.W. Wall uit Leur dinsdag 9 hectare aardappelen van het ras Premiere.
 • Vragenlijst over herkomst Erwinia vertrekpunt voor plan van aanpak
  De stuurgroep Plan van Aanpak Erwinia heeft een aantal prangende vragen rondom Erwinia op een rij gezet. Deze vragen vormen het vertrekpunt voor verder onderzoek naar de bacterieziekte.
 • Aardappeltermijnprijs doet een stap terug
  Een beter weerbericht en een Belgische voorraadinventarisatie waren de aanleiding voor een zwakker prijsverloop van de oude oogst. Het aprilcontract gleed af naar €6,00 (-0,20) en het junicontract sloot op €8,90 (-1,00). De vaste stemming van vorige week viel daarmee stil.
 • Poll: Gebrek aan geschikte grond belemmert groei pootgoedareaal
  Gebrek aan geschikte huur- en pachtgrond belemmert de groei van het pootgoedareaal. Deze conclusie kan worden getrokken naar aanleiding van de wekelijkse poll op Akkerwijzer.nl.
 • Video: Frieslanders poten op Gelderse zavelgrond
  Harry en Jasper Fierkens uit het Gelderse Herwen hebben deze week Frieslanders gepoot op de lichtere zavelgronden. „Daar konden we goed terecht, op de klei was het te nat”, zegt vader Harry Fierkens. Het poten verliep prima, mede dankzij de gps op de Miedema-pootmachine, vertelt de akkerbouwer. „We kunnen met deze machine heel secuur werken: er zijn geen overlappingen, dat bespaart pootgoed. En hij sluit automatisch enkele elementen af op de plekken waar we rijpaden willen aanleggen.” Om de 33 meter ligt een spuitpad. De Frieslanders zet Fierkens af via particuliere verkoop. „We sorteren en zakken zelf op.” De maatschap Fierkens teelt dit jaar 85 hectare aardappelen, daarnaast bestaat het bouwplan uit bieten en wintergranen.