POCATELLO, Idaho - Onderzoekers van Idaho State University hebben drones geprogrammeerd om met een virus geïnfecteerde aardappelen te kunnen identificeren.

Onderzoekers zeggen dat ze individuele planten besmet met aardappelvirus Y, gewoonlijk PVY, met 90 procent nauwkeurigheid kunnen vinden met behulp van camera's op drones.

Geoloog professor Donna Delparte zei dat ze met succes een algoritme heeft getest om PVY te vinden van spectrale beeldvorming. Dankzij het algoritme kunnen machines de PVY scheiden van andere problemen zoals veldvariabiliteit en ongerelateerde gewasstress.

Graduate student Mike Griffel zei dat het project PVY eerder kan detecteren dan dat mensen virussymptomen kunnen herkennen door scoutingvelden.

"Ons uitgangspunt was om naar al deze golflengten van licht te kijken die het menselijk oog niet kan zien en op zoek te gaan naar verschillen tussen gezonde planten en planten die met PVY zijn geïnfecteerd," zei Griffel, hun afbeeldingen toevoegend op bladschaalresolutie.

PVY is een ziekte die wordt verspreid door bladluizen die pootaardappeltelers treffen. De onderzoekers deelden hun bevindingen met pootaardappel telers tijdens het Idaho Seed Potato Growers seminar op 17 januari in Pocatello.

Griffel voorziet dat de technologie uiteindelijk drones in staat zal stellen GPS-coördinaten van zieke planten naar veldwerkers te sturen of drones te sturen om zieke planten te spuiten en te doden na detectie.

"We hebben het gevoel dat we precies op het punt staan ​​om dit te nemen op een hele snelle, efficiënte manier om het virus te detecteren," zei Delparte.

Delparte zei dat ze aanvullende financiering zocht bij pootaardappel kwekers en andere industriële bronnen om meer subsidies te krijgen en het werk voort te zetten.

"Onze hoop zit in een nieuwe ronde van onderzoek en testen, we kunnen die werkstroom aanscherpen, zodat we sneller en sneller zijn en snel resultaat krijgen voor de teler," zei Delparte.

wratziekte...

In de landkreis Emsland, gelegen in het westen van de Duitse deelstaat Nedersaksen en grenzend aan Groningen, hebben experts sporen van de wratziekte (Synchytrium endobioticum) ontdekt.

Zwabbertop wordt door het zwabbertopvirus (mop­top virus, PMTV) veroorzaakt.
Het voorkomen van zwabbertopvirus is ook in Nederland vastgesteld, maar is bijzonder zeldzaam.

Potato Spindle Tuber Viroid, kortweg PSTVd genoemd.

De Nederlandse naam is; Aardappelspindelknolviroïde.

Common names:
PSTVd (acronym)  
Potato spindle tuber (English)
Spindelknollenkrankheit (German)

Zilverschurft

Zilverschurft is een knolziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel Helminthosporium solani. Zilverschurft komt algemeen op aardappelknollen voor en beïnvloedt de kwaliteit nadelig.