sclerotinia

Sclerotinia wordt veroorzaakt door de schimmel Sclerotinia sclerotiorum, een schimmel die veel gewassen zoals erwten, bonen, witlof, peen, uien, bloembollen en aardappelen in min of meer ernstige mate kan aantasten. In de bouwplannen waarin deze gewassen voorkomen, kan Sclerotinia soms tot economische schade leiden...

 

Schade in aardappelgewassen:

Sclerotinia of ook wel rattekeutelziekte genoemd, op deze foto een aantasting in een stengel van een aardappelplantInfectie vindt vooral plaats via verwondingen, bijvoorbeeld als gevolg van wind- en/of hagel-schade. Dit uit zich in het vervroegd afsterven van aangetaste stengels, waardoor het bladerdek verloren gaat. In de aangetaste stengels kunnen de sclerotiƫn (z.g.n. rattenkeutels) worden aangetroffen.
Aangetaste stengels vergelen vaak en kunnen daardoor worden verward met zwartbenigheid. De donkergekleurde stengelbasis ontbreekt echter bij sclerotiniastengels.
Deze sclerotiƫn, in de volksmond rattenkeutels genoemd, kunnen jarenlang (tot wel 8 jaar) in de grond overblijven. Ook de knollen kunnen worden aangetast. Dit komt echter niet vaak voor. Vervanging van granen door groentegewassen is er waarschijnlijk de oorzaak van dat Sclerotinia de laatste jaren meer optreedt.

 

Voorkomen/bestrijden:

Sclerotinia of ook wel rattekeutelziekte genoemd, op deze foto een aantasting in stengels van een aardappelplantEen bouwplan met veel grasachtigen gaat het optreden van de ziekte tegen. Chemische bestrijding van de ziekte in het veld is mogelijk, maar duur en lang niet altijd lonend.

Vanwege de terugtrekking van chemische middelen breidt Sclerotinia zich in diverse gewassen uit.

Dit geeft een grotere druk van deze ziekte in aardappelen. Sclerotinia in aardappelen kan in toom worden gehouden door bijvoorbeeld Shirlan in te zetten tegen Phytophthora.
Zie voor toegelaten middelen de "ctgb" website.

 

Een sclerotinia (rattenkeutel) aantasting in een partij aardappelen (knollen) kan er zo uitzien.

rattenkeutelziekte (sclerotinia) aantasting in de knol.

sclerotinia aantasting in de knol gesloten

sclerotinia aantasting in de knol overlangs door gesneden