Aardappels met karakter

aardappels met karakterHevig gemodificeerd, zouden we denken bij het zien van scharlaken rode, paarse of knobbelige aardappels. Maar niets is minder waar. Niet alleen in Groot-Brittannië maken historische aardappelrassen een opmars maar ook in Nederland.

De rassen die lang vergeten waren, dragen namen als Dunbar Rover, Epicure, Mr. Little’s Yetholm Gypsy en Pink Fir Apple, meldt The Guardian.

Deze rassen waren vroeger wijdverspreid over Groot-Brittannië. Het voedseltekort na de Tweede Wereldoorlog dwong boeren echter over te gaan op winstgevendere variëteiten, zoals de Maris piper, die nu nog steeds de markt domineren.

Deze soorten mogen dan meer opleveren, ze hebben wel minder karakter. "Smaak en textuur waren niet meer belangrijk," zegt Anthony Carroll of Carroll’s Heritage Potatoes. Dat is iets wat de historische rassen niet ontberen. Zo heeft de Red Duke of York een zoete smaak die altijd doorschemert, of hij nou gegrild, gebakken of gepureerd is. De Pink Fir Apple heeft onder zijn knobbelige schil zacht vlees met een diepe aardse smaak.

Anthony Carroll heeft op zijn boerderij meer dan twintig variëteiten groeien die onder meer afgenomen worden door de betere restaurants, zoals de Le Gavroche in Londen. Ook Grant Hawthorne, een van de Britse representanten op het Slow food festival in Turijn, heeft een aantal historische rassen geïntroduceerd in zijn restaurant The Plough in Buckinghamshire. Daarmee komen de vergeten rassen weer in de schijnwerpers. Supermarkten beginnen interesse te tonen en de grote keten Marks & Spencer verkoopt al een aantal variëteiten.