zaad van Hybride aardappelDe aardappel is qua omzet het vierde landbouwgewas ter wereld. Solynta komt met een nieuwe veredelingstechniek met aardappelzaad in plaats van pootgoed. Zo kan het genetisch materiaal van de aardappel verbeterd en gevarieerd worden.

http://youtu.be/yNT76OYY1kc

 

 

Vitalplant-systeem op het bedrijf van Maatschap Bos.

Koos Bos en keurmeester Roel Veenstra van de NAK samen bij de Vitalplant installatie Insectenvrije Kas - Vitalplant

 

Er wordt al gebruik gemaakt van hydrocultuur voor de teelt van miniknollen. Nieuw ontwikkeld is deze Vitalplant methode.
Om de vermeerdering van de miniknollen gegarandeerd ziektevrij te kunnen laten verlopen is deze methode door Maatschap Bos in eigen beheer ontwikkeld.

 

De bedoeling van dit zgn Vitalplant-systeem is dus het ziektevrij kunnen telen van miniknollen voor de productie van aardappelen.
Voor de teelt van de miniknollen is dit systeem, in eerste instantie voor de pootgoedvoorziening op het eigen bedrijf, ontwikkeld door Maatschap Bos in samenwerking met het bedrijf Horticoop.

 

De planten staan bij dit inovatieve systeem niet meer met de wortels in het water, maar wordt het water met toegevoegde substraten langs de wortels verneveld.

verneveling van de substraten langs de wortels van de aardappelplanten - Vitalplant

  Detail verneveling substraten langs de wortels van de aardappelplanten - Vitalplant

 

Hoge luchtvochtigheid en warm - Vitalplant

 

 

 


Hoge luchtvochtigheid en behoorlijk warm.

Het overtollige water wordt afgevoerd en gerecycled - Vitalplant

 

Het overtollige water wordt weer opgevangen en via een UV-installatie (aeroponic) ontsmet. Waarnaar het weer hergebruikt wordt (gerecycled).

UV-installatie (aeroponic) - Vitalplant  filtersysteem voor het reinigen van water - Vitalplant 

HortiMax - Vitalplant

In combinatie met een waterontsmettende UV-installatie is met dit zogenoemde aeroponic-systeem ziektevrij miniknollen te telen.

 

 

In een goot boven de wortels (aan de stolonen) groeien de nieuwe knolletjes welke op deze manier makkelijker geoogst kunnen worden.

De ruimte waar de miniknollen groeien - Vitalplant  Detail van de ruimte waarin de miniknollen groeien - Vitalplant

 

Ziektevrije teelt miniknollen - Vitalplant

De miniknollen voor de teelt van (poot)aardappelen kunnen op deze manier vrij van de bacterieziekte Erwinia en in een insecten (luizen) dichte kas virusziek vrij worden geteelt.

 

Oogst miniknollen, uitgangsmateriaal - Vitalplant

De oogst.